Aylardan Ağustos

Paylaşın:

Ağustos kelimesi Roma İmparatoru August’ten gelir. Muhteşem, asil, yenilmez manalarına gelmektedir. İsmini bir aya vermişlerdir. Ama yeryüzündeki hiçbir topluluk Türkler kadar Ağustos ayı ile özdeşleşmemiştir.

Ağustos’un her günü bir destan ve bir şehnamedir.

I. Kılıçarslan

1 Ağustos 1521: Kanuni Sultan Süleyman’ın, ordusunu emniyete almak için Belgrad’ı kuşatmaya başladığı tarihtir. O dönemin Avrupa Birliğine güvenip Balkanlarda racon kesen Macar kralına ayar vermek üzere yola çıkılmıştır.

1 Ağustos 1101: Haçlı Ordusunu Merzifon’a kadar çeken I. Kılıçarslan‘ın Birleşik Avrupa Ordusu’nu tamamen imha ettiği gündür. Dikkat buyurun devamı var.

6 Ağustos 1571: Magosa’nın fethediliş günü. Hatırlayıp kutlayan var mı?

Sultan IV. Murad

8 Ağustos 1635: IV. Murad’ın Revan fethi. Revan neresidir bilir misiniz? Ermenistan’ın başşehridir. Topkapı Sarayı’ndaki Revan köşkü o fethin hatırasına yapılmıştır.

9 Ağustos 1101: Merzifon savaşından tam sekiz gün sonra, Konya’nın biraz ilerisinde yine I. Kılıçarslan İkinci Haçlı Ordusunu da imha eder. Bitmedi…

9 Ağustos 1915: Birinci Anafartalar Zaferi

10 Ağustos 1915: Hemen ertesi günü Conkbayırı Zaferi

Haçlı Seferleri (İlgili Yazılar)

12 Ağustos 1101: Merzifon ve Konya’da eriyen iki Haçlı ordusundan sonra üçüncüsü Konya Ereğli’sinin biraz berisinde imha edilir. Haberi alan Papalık şoktadır. Üç dev ordu Anadolu’da adeta buharlaşmıştır. Tarihçiler bu üç seferde yaşananlara inanamazlar, kaynaklara rağmen görmezlikten gelirler.

13 Ağustos 1529: Muhteşem Süleyman’ın Sava nehrini tekbirlerle geçip, “Avrupalı kefere”nin ödünü patlattığı gündür ki bir dizi zaferin başlangıcıdır.

16 Ağustos 1556: Osmanlı Medeniyetinin muhteşemden öte mabedi Süleymaniye’nin açılışı ve ilk namazın kılınışı…

I. François

20 Ağustos 1543: Fransa kralı I. François esir düşünce anası ağıtlar yakarak Kanuni’ye başvurur. Yardım için gönderilen Barbaros’un Nice şehrine gemileri rampa edip “karaya er döktüğü” gündür.

23 Ağustos 1921: Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanmışız ama subay kadrosunun yüzde 60’ını dökmüşüzdür kara toprağa, tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi okumuş bir nesli daha kaybetmişiz. Bu savaşın diğer adı “yedeksubay savaşı” dır. 22 gün 22 gece süren bu zaferin tadı buruktur.

23 Ağustos 1514: Çaldıran’dayız. Şah İsmail Anadolu’yu kan ve fitneye boğmasının hesabını, yüzkarasıyla öder Yavuz’a… Ve karısını, taht ve tacını savaş alanında bırakır kaçar.

Çaldıran Savaşı

24 Ağustos 1516: Yolculuk Mısır’a… Mercidabık sahrasında bir dizi zaferin ilk perdesini açmışız Yavuz’un önderliğinde…

25 Ağustos 1516: Hemen ertesi salı günüdür. Hala Türk kokan Halep uzun süreliğine bizimdir artık.

26 Ağustos 1071: Aylardan Ağustos günlerden cuma’dır. Malazgirt’te Anadolu’nun kapılarını gavur milletine kapadığımız gündür. Alparslan’a binlerce rahmet…

27 Ağustos 1389: Muradı Hüdavendigar başkomutandır. Sağ cenahta ise şehzadesi Yıldırım Beyazıd vardır. Gelmiş geçmiş “en donanımlı Haçlı Ordusu”nun Kosova’da bir çırpıda tarihe gömüldüğü gündür.

29 Ağustos 1521: Belgrad, Kanuni’nin elinde Türk şehri haline gelir. Fatih’in hazırladığı, Kanuni’nin de Avrupalıya; “Ne olacak şu Avrupa’nın hali?” dedirttiği gündür.

29 Ağustos 1526: Türk ordusu 2 saat içinde 250 bin kişilik Macar ordusunu gömer toprağa… 200 bin kilometrekarelik toprak parçası artık Türk sınırları içindedir. Dikkat buyurun bu bir nükleer savaş değildir.

30 Ağustos 1922: Bütün dünyaya Anadolu’nun müslümanlara ait olduğunun tekrar hatırlatıldığı gündür.

Ahmet Sarbay, Geçmişe Mazi Derler – 2003

Paylaşın:

Sevebilirsin...