Hurmaya Neden Hurma Dendi?

Paylaşın:

hurmaDerler ki; Türkler Orta Asya’da kendi obalarındaki ela gözlü güzelleri bırakıp çekik gözlülerin peşine düşerlermiş. Abbasiler döneminde Orta Doğuya indiklerinde, karşılarına çıkan kara ve iri gözlü, kudretten sürmeli Arap kızları karşısında da aynı performansı göstermişler. Arap kızlarıyla evlenme rekorları kırılınca devletin başı ağrımış. Türk beyleri ile Halife hazretleri kafa kafaya vermişler, bu işin sonu nereye varacak diye düşünmüşler. Öyle ya, Türk kızları evde kalırlarsa hanımların başını çektiği bir sosyal patlama ile karşılaşacaklar. Dahası cengaver olmalarıyla tanınan Türklerin nesli bu karışımla özelliğini kaybedecek.

Çareyi Irak’ta Samarra adı verilen dört duvar arasında bir şehir inşa etmekte bulmuşlar ve hemen bir karar çıkarmışlar. “Bundan sonra Türk delikanlıları Türk kızlarıyla evlenecekler. Aksini işleyenin boynu vurulacak” diye…

Emir demiri keser demişler. Evlenmeler sona ermiş. Buraya kadar doğru…

“Arap kızlarıyla evlenememe hasretini Arabistana has bir meyve ile mi gidermeye çalışmışlar” derseniz yanılırsınız.  Türklerin hurma dedikleri nahle ağacının meyvesine Araplar temr derler. Türkler, bu meyveyi ile ilk defa İranlılar aracılığı ile tanığından, İranlılar gibi hurma (خرما) demişlerdir. Eğer noktasız h ile (حرما) okunursa mahrem, yasak anlamlarına gelmektedir ki, kullanılan cümleye göre kadını anlatmak için de kullanılır.

Her neyse, devlet büyükleri, Türk neslini koruma ve kollama harekatında başarılı olmuşlar.

Ahmet Sarbay, Geçmişe Mazi Derler, 2003

Paylaşın:

Sevebilirsin...