Medyaya Çağ Atlatan Dergi: Life Magazine

Paylaşın:

Life Magazine, 23 Kasım 1936 tarihinde Amerika’da yayın hayatına başladı. İsmini 1883-1936 yılları arasında yayınlanmış aynı adlı bir eğlence dergisinden devralmıştı.

Henry Luce, Time Inc. yayıncılık adına devraldığı isimle bambaşka bir dergiyi yayın hayatına soktu. Daha önce Time (1923) ve Fortune (1930) dergilerini yayınlayan ve başarılı olan Henry’nin bu üçüncü dergisi çok farklıydı. Öncelikle, diğer dergilere göre ebadı daha büyüktü (36 x 27cm). Boyutları tabloid boydan biraz daha küçük ebattaydı.

23 Kasım 1936 tarihli ilk sayı kapağı

Life dergisinin ilk hali (1911)

Bir özelliği daha var ki bununla dünya basınını derinden etkilemişti. O güne kadar yazı ağırlıklı çıkan dergilerin aksine resim ve fotoğraf ağırlıklı gazeteciliği benimsemişti. Fotoğrafın görsel etkisinin önemini başından beri kavramış olan Life, fotoğraf çekiminin gittikçe kolaylaşmasından faydalandı.

Onun için, fotoğrafların yeri herşeyden önce geliyordu. Bir olayı anlatmak için çizim yerine fotoğraf kullanmayı tercih ederdi. Bunun için kadrosunda çok sayıda fotoğrafçı bulundurdu. Bunlar alelade fotoğrafçı değil, olay ne olursa olsun çektikleri her karede estetiği düşünen sanatçılardı.

Sadece Amerika’da değil dünyanın dört bir yanından sözleşmeli foto muhabiri ve sanatçılarla çalıştılar. Türkiye’den Ara Güler uzun yıllar Life dergisine fotoğraf göndermişti.

Life’ın kapak ve iç sayfalarından bir örnek

Böylece insanlar, dünyayı yeniden keşfetmeye başladılar. Her sayısında okuru hayrete düşüren haberler ve konular bulunuyordu.

Vietnem Savaşı’ndan dehşetli bir kare

Dergi o kadar yoğun talep gördü ki standart baskılarının yanı sıra “Atlantik baskıları” ve “Uluslararası baskıları” da yapılıyordu. En popüler olduğu zaman tirajı haftada 13,5 milyona kadar yükselmişti.

Life’ın Türkiye’deki taklidi.

İşin ilginç tarafı Life’ı taklit eden ve ondan daha sonra yayın hayatına giren Look (1937, 1971) dergisi Life’a en çok benzeyen dergiydi ve tiraj olarak Life’ın hemen ardından geliyordu. Hemen her ülkede benzer dergiler çıktı ve hepsi de Life gibi çok sattı. Türkiye’deki taklidi Hayat dergisiydi. Adı bile Life’ın taklidiydi.

Derginin son sayı kapağı

Life’ın kapak mizanpajı aşağı yukarı hep aynı kaldı. En altta yer alan kırmızı şeritte, yayınlandığı ülkelerdeki fiyatı, o ülkelerin para birimleriyle tek tek yazılmıştı. İlk sayısı 10 cent’ten satılan Life’ın fiyatı, 1986 yılına gelindiğinde 2,25 doları bulmuştu. Türkiye’deki fiyatı ise 1960’lı yıllar boyunca 250 kuruş olarak değişmeden kalmıştı.

Dergi, internetin hızla yayılması ve yayıncılığın dijitale geçmesi geçmesi nedeniyle düşüşe geçti. 2000’lerde 1,5 milyona kadar geriledi. Ekim 2004’te bazı Amerikan gazetelerince promosyon olarak verilmeye başlandı. Ölüsü bile gazete satışlarını ikiye katladı. 2007 yılında yayın hayatına son verdi.

18 Kasım 2008 tarihinden itibaren Google ve Life ortak çabalarıyla bir online arşiv oluşturuldu. Bu arşivlerde daha önce dergide hiç yayımlanmamış fotoğraflara da yer verilmektedir.

Paylaşın:

Sevebilirsin...