Sigaranın insan sağlığına faydaları

Paylaşın:

“Sigaranın bilinen en büyük faydası, tiryakisini sevdiklerine en kısa zamanda kavuşturmasıdır.” (BENNY HILL – İngiliz komedyen)

Günümüzde normal bir vatandaşın sigarayı övmesine, kamusal alanlarda reklamını yapmasına Avrupa’da hiç bir yerde iyi gözle bakılmadığı gibi, hakkında cezai işlem yapılır. Oysa çok değil, bundan 20-30 sene önce reklamı rahatça yapılabiliyordu. 40-50 sene öncesinde ise, bizzat doktorlar, hem de gazete ve televizyonlarda sigaranın insan sağlığına faydalarını anlatan reklamlarda oynayabiliyorlardı.

Mao, ömrünün sonlarında nefes alamaz hale gelmişti.

Los Angeles’li Doktor ve Cerrah Ian G. Macdonald 1963 yılında “Tütün tüketmek insanların büyük çoğunluğu için gayet sağlıklı bir şeydir” açıklamasını yapmıştı. (Newsweek, 18 November 1969)

Oysa sigara içenlerin yaşadıkları, bunun aksini söylüyordu.

Mesela Komünist Çin Genel Başkanı Mao Zedong sigarayı içmez, âdeta yerdi. Peş peşe ekler ve derin nefeslerle dumanı içine çekerdi. “Neden bu kadar çok içiyorsun?” diye sorduklarında ise, zamanın sağlık anlayışına göre şu cevabı vermişti; “Ciğerlerimi, antreman yaptırarak açıyorum!..”

Bu kadar antremana rağmen son yıllarını nefes darlığı ile geçirdi. Sesi, “traktör sesi” gibiydi. Sigaraya bağlı solunum yetmezliği yüzünden öte tarafa “Büyük Yürüyüş” yaptı.

Mao’yu çok seven, onu her konuda taklit eden Kuzey Kore lideri Kim il Sung da iflah olmaz bir sigara tiryakisiydi. Sesi, çok sevdiği Mao’nun sesine dönüştü. Sonra çok sevdiği Mao’nun yanına uğurlandı.

Marlboro ile ilgili reklamlarda yer alan beş adamın tamamı sigaraya bağlı hastalıklardan öldüler. Wayne McLaren, David McLean, Dick Hammer, Eric Lawson, Jerome Edward Jackson (namı diğer Tobin Jackson)’un akciğer kanserinden ölmesi yüzünden Marlboro sigaraları “kovboy katili” diye anılmaya başladı.

Wayne McLaren, 51 yaşında hastalığa yakalanınca, sigara karşıtı yasa lehinde ifade verdiyse de meğer ki geçmiş ola!.. Zira 6 ay sonra hayatını kaybetti.

Bir zamanlar doktorlar, hararetle sigara içilmesini tavsiye ediyordu.

David McLean, 1995 yılında 73 yaşında akciğer kanserinden öldü. Ölümünden sonra, dul eşi Lilo McLean, sigara üreticisi Philip Morris‘i mahkemeye verdi. İddiasında reklam çekimleri sırasında birden fazla paket sigarayı fosur fosur içirmişlerdi. Davası reddedilmekle kalmadı sigara şirketinin dava masraflarını ödemek zorunda bırakıldı.

1978’den 1981’e kadar Marlboro basılı reklamlarında görünen Eric Lawson, 14 yaşından beri sigara içiyordu. Reklamlardan iyi para kazandı ancak 10 Ocak 2014’te 72 yaşında kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH nedeniyle solunum yetmezliğinden öldü.

Jerome Edward Jackson, sigaranın öbür tarafa yolcu ettiği insanlardandı. 2008 yılında akciğer kanserinden öldü.

Ölen öldüğüyle kaldı. Sigara reklamlarında oynayarak; “sigara içen kadın özgür kadındır”, “sigara dişlere faydalıdır”, “sigara ferahlık verir”, “sigara akciğerleri açar” diye halkı gaza getiren doktorların ve reklam şirketlerinin hiçbiri ceza almadı.

Olur böyle vakalar, Ahmet Sarbay

Paylaşın:

Sevebilirsin...