Osmanlı’nın Pasifik’teki Torunları

Paylaşın:
Açeli Müslümanlar

Açeli Müslümanlar

Türkiye’den yaklaşık 10 bin kilometre uzaklıkta Hint Okyanusu’ndaki Acehli Müslümanlar’ın Türkiye ile bağlantısı yüzyıllar öncesine dayanıyor.

Aceh, Sumatra Adası’nın kuzeybatıya doğru uzanan kuzeyine verilen bölgenin ismi. Bugün Endonezya’dan ayrılmak için mücadele eden ve ordunun sert müdahalesi ile dünyanın gündemine oturan Aceh’teki Müslümanlar’ın atalarının imdadına Kanuni Sultan Süleyman yetişmişti.

Portekizliler’e karşı mücadele ederken İstanbul’a elçi gönderen Aceh Sultanı Alaattin, “Buralarda hutbeler sizin adınıza okunuyor” diyerek Sultan Süleyman’dan yardım istemişti. Yardım taleplerine kulak tıkamayan Kanuni, okyanus üzerinden yeniçeri, levent, topçu ve stratejik malzeme gönderdi. Türk yardımıyla Portekizliler’e üstünlük sağlayan Aceh, Güneydoğu Asya’nın en güçlü devletlerinden biri oldu.

Bazı kaynaklara göre yardımı gönderen Osmanlı Padişahı II. Selim‘dir.

Asya Haritası. Osmanlı, Açe ve Moro.

Asya Haritası. Osmanlı, Açe ve Moro.

Alaattin bu zaferden sonra dört gemi dolusu karabiberi İstanbul’a gönderdi. Aceh’e giden Osmanlı denizcileri burada kalarak Acehli kızlarla evlendiler. Türk-Aceh ilişkileri 17. yüzyıla kadar devam etti. Bu yüzyıldan sonra ise ilişkiler sona erdi.

Bugün o bölgede kendilerinin bölgeye gelen levendlerin torunları olduğunu söyleyenler azımsanmayacak kadar çok ama aralarında Türkçe bilen yok. Acehliler’in, Osmanlı’ya duydukları sevgiyi hiç bitmemiş. Hatta bayraklarını bile seçerken bu sevgileri etkili olmuş. Kırmızı üzerine beyaz, ay yıldız bulunan bayrağın bizim bayrağımızdan tek farkı alt ve üst kısmından birbirine paralel siyah çizgi geçiyor olması.

Hürriyet – 11.03.2009, Çarşamba

Paylaşın:

Sevebilirsin...