400 Yıllık Sarnıç Gün Işığına Çıkarıldı

Paylaşın:

400 Yıllık Sarnıç Gün Işığına ÇıkarıldıVan’ın Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında 400 yıllık Sarnıç ortaya çıktı.

İlçenin Güzelsu Mahallesi’nde bulunan ve sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Hoşap Kalesi’nde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında 2007 yılından bu yana yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Kalede 2007 yılından beridir yapılan restorasyon çalışmalarında önemli bir mesafe kat eden Top, kazı çalışmalarında da çok sayıda tarihi eseri ve yeni yapıları gün ışığına çıkardı.

Üzerinde titizlikle durdukları çalışmalar kapsamında 400 yıl önce inşa edilen bir su sarnıcı ortaya çıktı. Kaleden basamaklarla inilen sarnıcın suyu Hoşap çayından çıkrıklarla çekilerek elde ediliyordu. 1655 yılında kaleyi ziyaret eden Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde görüyoruz.

“Sarnıç, restorasyona büyük katkı sağlıyor”

Kalede sürdürülen kazılarda önceki yıllarda su problemi yaşadıklarına dikkati çeken Top, kendilerinin de bu yıldan itibaren sarnıcı depo olarak kullanmaya başladığını kaydetti.

Top, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle sarnıçtaki suyun erken tükendiğini bildirerek, “Tankerlerle getirdiğimiz suyu sarnıca doldurduk. Sarnıç geçmiş dönemde olduğu gibi günümüzde de su depolama alanı olarak hizmet veriyor. Kaledeki çalışmalarımıza büyük bir imkan, güzellik sağlamış oldu” ifadelerini kullandı.

Ali İhsan Öztürk – 18.09.2014, Perşembe

Paylaşın:

Sevebilirsin...