Meçhul Türkün büyük keşfi

Paylaşın:

Tarih batıda ilim olarak kabul edilmez. Sanat olarak görülür. Edward Hallett Carr adındaki bir İngiliz diplomatın yazdığı What is History isimli kitabı okunduğunda, batının tarihi gerçekleri nasıl eğip büktüğünü görür, neden böyle yaptığınızı anlarsınız. Yaşanan olayları kendi dünya görüşlerinden süzerek kurgular ve gerçek tarihmiş gibi servis ederler. Asya ve Afrika toplumlarının tarihlerine musallat olmuşlardır.

Bir zamanlar piyasaya sürülen ve oldukça popüler olan “The People’s Almanac” adındaki iki ciltlik kitapta trajikomik bir örnek vardır.

David Wallechinsky ve Irwing Wallace adında Holywood dünyasına hitap eden iki yazar kaleme almış. Meşguliyet sahaları tarihi olaylar ve kişiler… Kitabın bilim ve Teknolojiye ayrılmış bölümlerinden birinin başlığı “Eureka”… Hani Arşimed’in dünya dillerine armağan ettiği Yunanca “Buldum” lafı…

Bu başlık altında tarihin en büyük keşflerine yer veriliyor. Listede denizaltından diş macunu tüpüne kadar pek çok şey var.

Tarihin en büyük keşiflerini yapanları arasında şöyle bir ad görülüyor; “Bir meçhul Türk”

Bu Meçhul Türk’ün bulup insanlığa armağan ettiği şey de “pantolon düğmesi” imiş, bir başka ifadeyle önü gerektiğinde çıkarmaya gerek kalmadan açılabilen erkek pantolonu… Güya, Türkler bunu 1700 yılından önce keşfetmişler. 18 ve 19. yüzyılda da Avrupa’ya tanıtmışlar.

O devirlerdeki Türk erkek kıyafetlerine bakarsanız böyle bir keşif mantıklı görülür. Pantolon üzerinde o koca kuşak, kuşağın içinde silah, para kesesi ve başka şeyler… Abdest bozmak gerektiğinde kuşağı sökeceksin, içindekileri emniyete alacaksın, işini göreceksin, kuşağı tekrar sarıp içindekileri yine yerine yerleştireceksin… Anlatması bile uzun sürüyor.

Ama Almanac’ı hazırlayanlara göre Meçhul Türk’ün pantolon düğmesini keşfetmesinin sebebi sadece “çişsel” ihtiyacın giderilmesi değilmiş. İddiaya göre Türk çerileri akın veya savaş sırasında geçtikleri yerlerdeki güzel hıristiyan kızlarını ayaküstü becermek için kolaylık aradıklarında bunu bulmuşlar. Kuşağı çözmeden, pantolonu indirmeden, gereğinde hemen toparlanıp kılıca sarılabilmek için bu çareyi bulmuşlar.

Bu parlak fikir, yazarlardan Irwing’in aklına gelmiş olmalı… Yahudi asıllı bu herif yazdığı tüm eserlerde mevzuyu cinsel temalara bulaştırmadan edemeyen biri..

Bize böyle diyen Amerikalı düğmeyi bile yavaş bulmuş olacak ki, fermuarı bulmuş… Peki onun acelesi neydi acaba?..

KAYNAKLAR
The People’s Almanac, David Wallechinsky & Irwing Wallace, Doubleday, NY-1975
The People’s Almanac 2, David Wallechinsky & Irwing Wallace, Bantam Doubleday Dell Pub, NY-1978
What Is History? Edward Hallett Carr, Vintage Books, NY-1967

Paylaşın:

Sevebilirsin...